همراهان عزیز همانطور که میدانید واکسن آنفولانزا بهترین راه محافظت در برابر آنفولانزای فصلی است، به همین دلیل میلیونها نفر سالیانه این واکسن را میزنند. در حالی که عوارض جانبی جدی بسیار کمی گزارش شده است، بسیاری از افراد عوارض واکسن آنفولانزا را به صورت خفیفی تجربه میکنند. در ادامه این مطلب قصد داریم در این باره بیشتر بدانیم. با دکترسی همراه باشید.
به طور کلی واکسن آنفولانزای سالانه، محافظت ایمن و موثری در برابر آنفولانزای فصلی ارائه میدهد. فرد ممکن است پس از دریافت واکسن، عوارض جانبی خفیفی را تجربه کند و این به دلیل پاسخ سیستم ایمنی بدن است که باعث افزایش ایمنی بدن در برابر ویروس میشود.
عوارض جانبی رایج هم برای واکسن و هم برای اسپری بینی مشابه است و شامل موارد زیر میشود:
واکسن آنفولانزای غیرفعال، حاوی ویروسهای آنفولانزایی است که از بین رفتهاند و عفونی نیستند. عوارض واکسن آنفولانزا به صورت جانبی میتواند شامل موارد زیر باشد:
در اسپری بینی واکسن آنفولانزا، از واکسنهای زنده اما ضعیف شده آنفولانزا استفاده میشود. این واکسن از یک ویروس زنده استفاده میکند که ضعیف شده است و بیماری آنفولانزا ایجاد نمیکند. ویروس ضعیف سازگار با سرما است و فقط در دمای خنکتر میتواند تکثیر پیدا کند و در دمای بدن زنده نمیماند. عوارض جانبی شامل موارد زیر است:
اگرچه نادر، واکنشهای آلرژیک جدی از جمله آنافیلاکسی ممکن است رخ دهد. علائم آنافیلاکسی شامل موارد زیر است:
آنافیلاکسی معمولا طی 5 تا 30 دقیقه پس از تماس با ماده حساسیتزا رخ میدهد، هرچند ممکن است بیش از یک ساعت طول بکشد. اگر بلافاصله پس از تزریق آنفولانزا در تنفس دچار مشکل شدید یا زبان، لب یا گلوی شما دچار تورم شد، بلافاصله تحت مراقبتهای پزشکی قرار بگیرید.
کسی که در گذشته واکنش آلرژیک به واکسن آنفلوانزا را تجربه کرده است، نباید در آینده این واکسن را دریافت کند.
اگر به تخم مرغ حساسیت دارید حتما قبل از تزریق واکسن آنفولانزا به پزشک خود اطلاع دهید. با این حال، آلرژی نباید مانع از واکسیناسیون شما شود.در سالهای گذشته تزریق آنفولانزا به افراد مبتلا به آلرژی تخم مرغ توصیه نمیشد، زیرا واکسن در ابتدا در تخم مرغ رشد میکرد و واکنشهای آلرژیک خطرناکی را به دنبال داشت؛ اما واکسنهای آنفولانزای جدید نوترکیب مانند Flublok Quadrivalent (برای بزرگسالان بالای 18 سال) و Flucelvax Quadrivalent(برای افراد 4 سال به بالا) بدون استفاده از تخم مرغ تولید میشوند و برای افراد مبتلا به آلرژی تخم مرغ بیخطر هستند. با این حال، افرادی که سابقه واکنش آلرژیک شدید به تخم مرغ دارند باید حتما پزشک تزریق آنفولانزا را برایشان انجام دهد، زیرا او میتواند علائم واکنش آلرژیک شدید را تشخیص دهد و در صورت بروز این علائم را کنترل کند.
در حالی که افراد دارای بیماریهای مزمن بیشتر به آنفولانزا مبتلا میشوند اما در معرض خطر کمتری برای عوارض ناشی از تزریق آنفولانزا قرار دارند. از طرف دیگر، اسپری بینی برای افراد خاصی توصیه میشود.
CDC تزریق سالانه آنفولانزا را برای کسانی که بیشتر در معرض خطر عوارض جانبی ناشی از آنفولانزا هستند توصیه میکند که شامل افراد دارای بیماریهای زیر میشوند:
واکسنهای آنفلوانزای تزریقی سابقه طولانیتر و ایمنتری در افراد مبتلا به دیابت، آسم، سرطان، بیماریهای قلبی و سایر بیماریهای مزمن دارند.
برای افرادی که دارای شرایط مزمن سلامتی هستند، واکسن اسپری بینی LAIV توصیه نمیشود. اسپری بینی حاوی شکل ضعیف شده ویروس آنفلوانزای زنده است و نباید در افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند استفاده شود.
افراد مبتلا به آسم در معرض خطر ابتلا به خس خس سینه پس از واکسن آنفلوانزای اسپری بینی قرار دارند و کودکان 2 تا 4 ساله که آسم دارند یا در 12 ماه گذشته سابقه خس خس دارند، نباید واکسن اسپری بینی بزنند.
برخی از افراد نگران هستند که ممکن است واکسن آنفولانزا باعث اوتیسم شود. مواد نگهدارنده مانند تیمروزال که در ویال های چند دوزی بسته بندی شدهاند، از آلوده شدن واکسنها به باکتریها یا قارچها جلوگیری میکنند.تیمروزال، یک ماده نگهدارنده بر پایه جیوه اتیل، زمانی محرک احتمالی اوتیسم قلمداد میشد. با این حال، تحقیقات نشان میدهد که چنین نیست. بر اساس تحقیقات CDC، استفاده از تیمروزال در واکسنها بسیار ایمن است و دادههای بسیاری از مطالعات نشان میدهند که هیچ مدرکی در مورد آسیب ناشی از دوزهای پایین تیمروزال در واکسنها وجود ندارد.
اگر نگران نگهدارندههای موجود در واکسن آنفولانزا هستید، با پزشک خود صحبت کنید. بیشتر ویالهای تک دوزی و واکسن اسپری بینی فاقد مواد نگهدارنده هستند، زیرا تنها باید یکبار استفاده شوند.
مبع:
https://www.verywellhealth.com