همراهان عزیز دراین مقاله از مجله سلامت دکترسی، به صحبت پیرامون موضوع آنفولانزا چیست و راههای مقابله با آن میپردازیم.بیماری کووید 19 و آنفولانزا از برخی جهات شبیه به هم هستند و راه تشخیص این دو از یکدیگر داشتن اطلاعات کلی از علائم ویژهای است که هر کدام در بدن ایجاد میکنند. به همین خاطر، تصمیم گرفتیم تا شما را با بیماری آنفولانزا و علائم آن بیشتر آشنا کنیم پس با دکترسی همراه باشید.همچنین با نصب اپلیکیشن مشاوره آنلاین دکترسی میتوانید دیگر مقالات مجله سلامت دکترسی را نیز مطالعه کنید.
ویروس آنفولانزا، ویروسی شایع است که قابلیت ایجاد تغییر در چرخه ژنتیکی خود را دارد و از همین طریق میتواند باعث ایجاد یک بیماری همهگیر شود.یعنی این ویروس در بدن هر شخص با ساختار ژنتیکی جدید ظاهر میشود و میتواند برای مدت طولانی ماندگار باشد. در این بیماری بخش اعظم ریهها و دستگاه تنفسی درگیر میشوند و نوع حاد این بیماری به شدت تهدیدکننده زندگی است.انواع جدید این ویروس میتواند با پراکندگی و گسترش در سرتا سر جهان، یک بیماری همهگیر را ایجاد کند. به همین خاطر لازم است در ارتباط با راههای پیشگیری، تشخیص، درمان و واکسیناسیون اطلاعات کلی داشته باشید.
4 نوع آنفولانزا در دنیا وجود دارد، که با اسامی A ، B ، C و D شناخته میشوند. نوع A و B باعث ایجاد آنفولانزای فصلی در فصل زمستان شده و نوع A سبب شیوع آنفولانزای همهگیر در سر تا سر جهان میشود. نوع A-C-B انسان و حیوانات را بیمار میکند، نوع D، مختص حیوانات است. اشتراک این بیماری بین انسان و حیوانات میتواند به گسترش هر چه بیشتر بیماری شود. در زیر به تعریف شایعترین نوع آنفولانزا یعنی نوع فصلی، میپردازیم.
هر سال پاییز تا اوایل بهار این ویروس در بین مردم گسترش میابد و طیف علائم آن از خفیف تا شدید متغیر است. کودکان خردسال، افراد مسن، کسانی که به بیماریهای مزمن مبتلا هستند، زنان باردار و آن دسته از افرادی که سیستم ایمنی آنها ضعیف است، بیشتر در معرض ابتلا به این ویروس بوده و راحتتر مبتلا میشوند.در طیف شدید بیماری، منجر به مرگ نیز میشود؛ اما به راحتی میتوانید با واکسیناسیون به موقع، خود را در برابر این بیماری ایمن کنید. آنفولانزای فصلی برای سه گروه بسیار جدی و خطرناک است:
آنفولانزای فصلی در افراد مسن میتواند صدمات جبران ناپذیری به همراه داشته باشد. مخصوصا افرادی که سیستم ایمنی آنها دچار نقص و ضعف است. پیشنهاد میکنیم این افراد هر چه زودتر نسبت به تزریق واکسن سالانه اقدام کنند.
آنفولانزای فصلی در کودکان مبتلا به بیماریهای عصبی علائم و عوارض شدیدتری دارد. واکسیناسیون سالانه برای این گروه از افراد نیز الزامی است.
در همین مقاله و در قسمت «علائم و عوارض بیماری» واضحتر به دلایل خطرناک بودن این بیماری برای مادران باردار میپردازیم.
در ادامه، نکاتی را در مورد شباهتها و تفاوتهای بین بیماری آنفولانزا، سرماخوردگی و همچنین آنفولانزا و کووید 19(ویروس کرونا) با شما همراهان خوب دکترسی، در میان میگذاریم.
این ویروس در هر بخش از بدن، علائمی مختلف با عوارضی متفاوت به وجود میآورد. در ادامه به بررسی این علائم و عوارض میپردازیم:
بیماری آنفولانزا و سرماخوردگی علائم مشابهی دارند؛ مانند: تب، آبریزش بینی، سوزش چشم و سرفه. اما عامل متمایزکننده ویروس آنفولانزا از سرماخوردگی، بدندرد شدید حاصل از این بیماری است. به طوری که فرد بیمار قادر به بلند شدن از رختخواب و انجام فعالیتهای سبک هم نیست و این مورد نشان دهنده ضعف عضلانی و درگیری سیستم ایمنی با ویروسی بسیار قویتر از ویروس سرماخوردگی است. پس هرگاه علائم سرماخوردگی به علاوه بدندرد شدید و ضعف عضلانی در یک فرد مشاهده شود، اولین احتمال آنفولانزا است.
هر دو ویروس دستگاه تنفسی و ریه را، چه در مراحل ابتدائی و خفیف یا در مراحل وخیم و پیشرفته(که منجر به مرگ میشود)، درگیر میکنند. طیف وسیعی از مبتلایان به هر دو نوع ویروس در مراحل اولیه، هیچ نشانه یا علامتی از خود بروز نمیدهند.هم ویروس کرونا و هم آنفولانزا از طریق تماس فیزیکی یا پخش شدن قطرات بزاق در هوا در اثر عطسه یا سرفه، منتقل شده و گسترش مییابند؛ از این رو لازم است تمامی نکات بهداشتی مانند استفاده از دستمالکاغذی در هنگام عطسه یا سرفه در ناحیه آرنج برای جلوگیری از پخش شدن بیش از حد قطرات بزاق در هوا و قطع زنجیره شیوع بیماری، رعایت شوند.
علائم زیر در بین این دو ویروس مشابه هستند:
در مورد آنفولانزا نشانههای بالا از خفیف تا شدید متغیر است ولی در کرونا شدت این علائم بیشتر است. همچنین از جمله علائمی که در مورد کرونا شایع تر از آنفولانزاست، از بین رفتن بویایی و چشایی در افراد مبتلاست.کودکان عامل مهمی در گسترش ویروس هستند در حالی که آمار ابتلا به ویروس کرونا در بین افراد بین 0 تا 19 سال بسیار کمتر از بزرگسالان است. آنفولانزا برای کودکان، افراد مسن و به ویژه زنان باردار میتواند خطرناک باشد.آمار مرگومیر ناشی از ابتلا به کرونا بسیار بیشتر از آنفولانزا است. این عدد در مورد کرونا به 5،4% میرسد که تقریبا 4 برابر مرگومیر ناشی از آنفولانزا است.در حال حاضر راه درمانی قطعی برای کرونا ویروس وجود ندارد؛ ولی راه درمانی پیشنهادی برای جلوگیری از ابتلا به ویروس آنفولانزا واکسینه شدن به صورت سالانه است.
در این بخش به بررسی نکات مهمی در خصوص درمان بیماری آنفولانزا میپردازیم. پس همچنان با مجله سلامت دکترسی همراه باشید.
بهترین و مؤثرترین راه پیشگیری و درمان این بیماری استفاده از واکسن ویروس ضعیف یا کشتهشده این بیماری است که برای افراد 6 ماه و بالاتر، که منع مصرف ندارند، است. به دلیل تغییرات مداوم ژنتیک ویروس آنفولانزا، واکسن این ویروس باید مدام به روز شود. به همین خاطر واکسیناسیون باید سالانه انجام شود.
اگر 24 ساعت از شروع علائم بیماری میگذرد سرعت اثربخشی درمان بالا میرود؛ پس هر چه سریعتر برای درمان اقدام کنید، تأثیر بیشتری خواهد داشت. توصیه اکید پزشکان، استفاده نکردن از آنتیبیوتیک به صورت خودسرانه است. چرا که این بیماری باکتریایی نیست که با آنتیبیوتیک برطرف شود. راه دیگر، استفاده از قطره بینی سرماخوردگی است که عمل چسبیدن ویروس به سلولها را کند میکند. همچنین استفاده از قرص استامینوفن هم در کاهش علائم و کنترل بیماری پیشنهاد میشود.
در این مقاله در مورد این سؤال که بیماری آنفولانزا چیست و راههای مقابله با آن صحبت کردیم. علائم و نشانههای تشخیص این بیماری را بررسی کرده و در ارتباط با نحوه درمان آن نیز نکاتی را با شما به اشتراک گذاشتیم. فصل سرما نزدیک است. پس مراقب خود و سلامتی اطرافیانتان باشید. با نصب اپلیکیشن مشاوره آنلاین دکترسی به روزترین مقالات و مطالب علمی مجله سلامت دکترسی را در اسرع وقت دریافت کنید.
منبع:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
https://onlinelibrary.wiley.com