شیوع آنفولانزا با شروع فصول سرد افزایش پیدا میکند. این بیماری به ویژه میتواند برای زنان باردار بسیار خطرساز باشد تا جایی که مجبور به بستری در بیمارستان شوند یا جان خود را از دست دهند. بنابراین مطلب امروز دکترسی را به خطرات احتمالی و تمام سوالات ممکن در مورد واکسن آنفولانزا در بارداری اختصاص دادیم. پس تا انتها ما را همراهی کنید.
چرا زنان باردار باید واکسن آنفولانزا را بزنند؟
این احتمال که آنفولانزا در زنان باردار در مقایسه با زنانی که باردار نیستند، باعث بروز بیماریهای جدی شود، بیشتر است.
تغییرات در سیستم ایمنی، قلب و ریهها در دوران بارداری باعث میشود، زنان باردار (و زنانی که کمتر از دو هفته از مدت زایمانشان گذشته است) بیشتر مستعد ابتلا به بیماریهای جدی به علت آنفولانزا باشند، از جمله بیماریهایی که منجر به بستری شدن در بیمارستان میشوند.
آنفولانزا همچنین میتواند به نوزاد داخل رحم زنان آسیب بزند. یکی از علائم رایج این بیماری تب است که ممکن است برای نوزاد داخل رحم مشکلات زیادی از جمله نقصهای لوله عصبی به وجود آورد.
واکسیناسیون همچنین میتواند از نوزاد پس از تولد در مقابل آنفولانزا مراقبت کند (مادران در دوران بارداری میتوانند آنتی بادیها را به نوزاد انتقال دهند).
واکسن آنفولانزا بهترین راه در امان بودن از آنفولانزا است
زدن واکسن آنفولانزا اولین و مهمترین کاری است که برای در امان بودن از این بیماری باید انجام داد.
زنان باردار باید واکسن آنفولانزا را بزنند و از واکسن اسپری بینی آنفلونزا استفاده نکنند.
زدن واکسن آنفولانزا در دوران بارداری به مادر و همچنین نوزاد او کمک میکند از این بیماری در امان باشند. واکسیناسیون، خطر عفونت ریوی حاد مرتبط با آنفولانزا در زنان باردار را تا 50 درصد کاهش میدهد.
تحقیقی که در سال 2018 انجام شد، نشان میدهد خطر بستری شدن زنان باردار در بیمارستان پس از زدن واکسن آنفولانزا به طور میانگین 40 درصد کم میشود.
زنان باردار با زدن این واکسن همچنین از نوزاد خود در برابر بیماری آنفولانزا تا چند ماه اول پس از تولد آنها محافظت میکنند، یعنی دورانی که با توجه به سن بسیار کم نوزادان نباید به آنها واکسن زد.
آیا زدن واکسن آنفولانزا برای زنان باردار و نوزاد آنها خطری ندارد؟
میلیونها زن باردار در طول سالیان سال از واکسن آنفولانزا استفاده کردند و خطری گزارش نشده است. مجموعه تحقیقات علمی زیادی وجود دارد که از بیخطر بودن انجام این کار برای زنان باردار و نوزادان آنها پشتیبانی میکنند.
آیا واکسیناسیون آنفولانزا میتواند منجر به سقط جنین شود؟
چندین تحقیق نشان داده زنانی که در طول بارداری واکسن آنفولانزا زدهاند با افزایش خطر سقط جنین روبهرو نشدند.یکی از بزرگترین تحقیقات در این زمینه در پروژه زنجیره دادههای بیخطر بودن واکسن (VSD) مرکز کنترل و پیشگیری بیماری آمریکا (CDC) انجام شد.
در این تحقیق که اخیرا منتشر شده است، سه فصل شایع بیماری آنفلوآنزا (2012-2013، 2013-2014، 2014-2015) مورد بررسی قرار گرفت تا افزایش خطر سقط جنین در زنانی که واکسن این بیماری را در دوران بارداری زده بودند، مشخص شود. این تحقیق هیچگونه افزایش خطر سقط جنین را پس از زدن این واکسن گزارش نداد. تحقیق مربوطه به دنبال یک تحقیق قبلی که وسعت کوچکتری داشته بود، انجام شد.
تحقیق قبلی دادههای فصول آنفلوانزا در سالهای 2010-2011 و 2011-2012 را بررسی و نتیجه آن نشان داده بود بین واکسیناسیون آنفلوانزا در دوران بارداری و افزایش خطر سقط جنین ارتباطی وجود دارد؛ به ویژه در بین زنانی که در طول فصل قبلی آنفلوانزا واکسن زده بودند.گرچه این تحقیق چندین محدودیت داشت، از جمله اندازه کوچک نمونه آماری تا بنابراین نتایج دقیق نداشته نباشند.
تنها این تحقیق چنین ارتباطی را نشان داده بود و سایر تحقیقها افزایش خطر پس از واکسیناسیون آنفلوانزا را گزارش نداده بودند.
در حال حاضر، کمیته مشورتی برای تجویز واکسن (ACIP)، کالج متخصصان زنان و زایمان آمریکا (ACOG) و CDC همچنان به زنان باردار پیشنهاد میکنند در هر کدام از دوران سهماهه بارداری خود واکسن آنفلوانزا را بزنند، چون این بیماری برای این زنان خطر دارد و این واکسن میتواند، جلوی بیماریهای جدی را از جمله بستری شدن در بیمارستان، بگیرد.
زنان باردار پس از زدن واکسن آنفلوانزا چه عوارض جانبی را تجربه میکنند؟
رایجترین عوارض جانبی که زنان باردار تجربه میکنند با سایر افراد فرقی ندارد. آنها معمولا خفیف هستند و شامل موارد زیر میشوند:
تورم، درد و قرمزی در نزدیکی محل تزریق
ضعف
سردرد
تب
درد عضلانی
حالت تهوع
احساس خستگی
اگر این عوارض جانبی رخ دهند، معمولا شروع آنها کمی بعد از تزریق واکسن است و معمولا 1 تا 2 روز طول میکشند.
به ندرت، واکسن آنفلوانزا میتواند باعث مشکلات جدی مانند واکنشهای آلرژیک شود. افرادی که حساسیت مرگبار و فوقالعاده زیادی نسبت به هرکدام از ترکیبات این واکسن دارند، باید از آن خودداری کنند.
آیا زنان بارداری که به تخممرغ حساسیت دارند، باید واکسن بزنند؟
اکثر افرادی که به تخممرغ حساسیت دارند، میتوانند واکسن بزنند و البته باید مسائل ایمنی رعایت شود. فرد با حساسیت شدید (مرگبار) به هرکدام از ترکیبات واکسن از جمله پروتئین تخممرغ نباید واکسن بزند، حتی اگر باردار باشد.زنان باردار باید حتما هرگونه حساسیت شدید را به پزشک اطلاع دهند یا اگر پس از واکسن آنفولانزا واکنش آلرژیک جدی بروز میدهند، باید پزشک را مطلع کنند.افرادی که به تخممرغ حساسیت دارند، میتوانند از واکسن آنفولانزای مجوزدار و پیشنهاد شده مناسب سن (IIV، RIV4 یا LAIV4) استفاده کنند.
افرادی که پیشینه حساسیت شدید به تخممرغ دارند (آنهایی که پس از مواجه شدن با تخممرغ علائم دیگری را جدا از کهیر زدن، تجربه میکنند) باید در یک مجموعه پزشکی و تحت نظارت یک پزشک متخصص واکسن زده شوند که بتواند واکنشهای شدید آلرژیک را شناسایی و کنترل کند.در حال حاضر، دو واکسن آنفلوانزا کاملا بدون پروتئین تخممرغ (اوآلبومین) وجود دارد: واکسن نوترکیب چهارگانه و واکسن مبتنی بر سلول چهارگانه.
سخن آخر
آنفلوانزا عفونت تنفسی بسیار مهمی است که سالیانه افراد زیادی را قربانی خود میکند. در روزگاری که کووید 19 به جان جهانیان افتاده است، بیتوجهی به آنفلوانزا میتواند تعداد قربانیان را افزایش دهد.زنان باردار، نوزادان و کسانی که در دسته افراد حساستر هستند باید تحت مراقبت قرار گیرند.با توجه به این که افراد زیادی در مورد خطرات یا عوارض واکسن انفولانزا در دوران بارداری سوال داشتند، امیدواریم با نوشتن این مقاله به دوستان کمک کرده باشیم تا پاسخ سوالات خود را گرفته باشند.