بارداری همواره میتواند یک خبر خوشحال کننده برای اکثر زوجها به خصوص آنهایی که میخواهند برای اولین بار فرزند خود را در آغوش بگیرند باشد. اما مراقب باشید چون خطر در کمین شماست چراکه نوعی از بارداری که به حاملگی مولار مشهور است میتواند دست کم برای مدت کوتاهی رویای بچهدار شدن شما را به تاخیر بیاندازد. ایرانیان بیشتر بارداری مولار را با اصطلاح عامیانه بچه خوره میشناسند. با نصب اپلیکیشن مشاوره آنلاین دکترسی با این نوع از بارداری بیشتر آشنا خواهید شد و برای جلوگیری از آن راههایی به شما پیشنهاد میشود پس با ما همراه باشید.
حاملگی مولار چیست؟
این نوع از حاملگی که به مول هیداتیدیفرم هم معروف است در واقع عارضهای بسیار نادر بوده که با رشد غیر طبیعی تروفوبلاست یا بهتر است بگوییم سلولهایی که به طور معمول به جفت تبدیل خواهند شد، شناخته میشود. به طور کلی بانوان میتوانند 2 نوع نسبی و کامل را در این نوع از حاملگی تجربه کنند. در نوع کامل آن سلولهایی که به جفت متصل هستند یا همان تروفوبلاست غیرطبیعی و بسیار متورم خواهند شد و بیشتر شبیه کیستهای پر از مایع میشوند. نوع نسبی آن ممکن است بافت طبیعی جفت به همراه یک بافت غیر طبیعی تشکیل شود اما این اصلا مهم نیست چراکه هرگز فرصتی برای زنده ماندن به جنین نخواهد داد و قبل از هرگونه رشد و نمو درون رحم بارداری به پایان میرسد و جنین به طور کامل در همان اوایل بارداری سقط میشود.
نکته: بارداری مولار را جدی بگیرید زیرا باعث بروز عوارض جدی از قبیل نوعی سرطان نادر خواهد شد به همین خاطر سریع باید به دنبال راه درمان آن باشید.
علائم این نوع از بارداری
این نوع از بارداری ممکن است در ابتدا کاملا طبیعی به نظر برسد و سبب خوشحالی یا ناراحتی مادر شود اما در ادامه علائمی به سراغ شخص درگیر با این نوع حاملگی خواهد رفت که ممکن است اوضاع را کاملا عوض کند.
برخی از این نشانهها عبارتاند از:
خونریزی قهوهای تیره تا قرمز روشن که در سه ماهه اول حاملگی خود را نمایان میکند.
حالت تهوع مداوم و استفراغ شدید
احساس فشار یا درد در ناحیه لگن
در صورتی که هرکدام از علائم گفته شده را هنگام حاملگی مشاهده کردید سریعا به پزشک مراجعه کرده و تحت مراقبت و درمان قرار بگیرید. پزشک شما ممکن است نشانههایی از قبیل موارد زیر را هم در شما تشخیص دهد.
بزرگ شدن سریعتر از حد معمول رحم.
همانطور که میدانید در طی فرایند بارداری که به طور معمول 7 یا 9 ماه طول میکشد، رحم به تدریج شروع به بزرگ شدن میکند این رشد تدریجی بوده و اندازه مشخصی دارد. در این نوع بارداری رحم بسیار بزرگتر از حد معمول در یک بارداری طبیعی خواهد شد.
فشار خون بالا
کیستهای انگوری شکل که در واژن شکل میگیرند.
پره اکلامپسی
این مورد معمولا بعد از 20 هفته بارداری رخ داده و باعث میشود که زنان باردار فشار خون بالایی را تجربه کرده و پروتئین بدن آنها از راه ادرار دفع شود.
کیستهای تخمدان
کم خونی
پرکاری تیروئید
علت بروز حاملگی مولار چیست؟
در ادامه با دکتر سی به علتی که سبب بروز این نوع از بارداری در بانوان میشود خواهیم پرداخت. علت اصلی بروز این مشکل تخمکهایی بوده که غیرطبیعی یا به عبارتی ناقص هستند، وقتی که این تخمکها در عمل لقاح شرکت میکنند و بارور میشوند میتوانند بارداری مولار را بهوجود بیاورند. یک سلول تخم که به طور طبیعی فرآیند رشد و نمو خود را پشت سر میگذارد 23 جفت کروموزوم دارد. به طور معمول این کروموزومها یکی از پدر و دیگری از مادر در کنار هم قرار گرفته و یک مجموعه 46 عددی را به وجود میآورند. در حاملگی مولار کامل تخمک مادر اطلاعات ژنی نداشته و معمولا با یک یا دو اسپرم لقاح یافته و خالی بودن تخمک مادری باعث تکثیر یافتن کروموزومهای پدری و از بین رفتن تمام محتوای درون تخمک مادری میشود، در نتیجه سلول تخمی که باید به یک نوزاد تبدیل شود کاملا محتوای ژنتیکی پدر را به همراه خود دارد. اما در بارداری مولار نسبی وضعیت کمی متفاوتتر است. بدین صورت که کروموزومهای مادر در عمل لقاح شرکت میکنند اما دو سری کروموزوم از اسپرم دریافت میشود به عبارتی سلول تخمی که در این لقاح تشکیل میشود، بهجای 46 کروموزوم 69 کروموزوم دارد. این مورد در هنگامی رخ میدهد که به جای یک اسپرم دو عدد از آن تخمک را بارور میکنند و در نتیجه یک نسخه اضافی از مواد ژنتیکی پدر ایجاد می شود.
خطر در کمین است
تقریبا از هر 1000 مورد بارداری که گزارش میشود یک مورد از آنها مولار است. در ادامه با دکتر سی به بررسی مواردی که ممکن است در ایجاد این نوع بارداری موثر باشند خواهیم پرداخت.
سن مادر
احتمال بارداری مولار در بانوان بالای 35 سال و زیر 20 سال بسیار بیشتر از سایرین است.
بارداری مولار قبلی
اگر در این نوع بارداری سابقهدار محسوب میشوید و قبلا هم آن را تجربه کردهاید احتمال این که دوباره گرفتار این مشکل شوید زیاد است. به طور متوسط از هر 100 زن 1 نفر اتفاق می افتد.
راههای مقابله با حاملگی مولار
اگر قبلا یک بارداری مولار را تجربه کردهاید میتوانید با پزشک مشورت کنید ممکن است او از شما بخواهد قبل از این که بلافاصله برای دوباره حامله شدن اقدام کنید بازه زمانی 6 ماه تا یک سال را به خود استراحت دهید. بعد از انجام این کار مطمئن باشید که خطر عود کردن این مشکل کم میشود اگرچه همچنان ریسک این نوع حاملگی در شما بیشتر از سایر بانوانی است که این مشکل را نداشتهاند. مسئولان بهداشتی هم که به شما در این زمینه مشاوره میدهند از شما خواهند خواست که قبل از هر چیزی آزمایشهای ژنتیکی لازم را برای بررسی وضعیت کروموزومی جنین انجام دهید و یا با گرفتن سونوگرافیهای اولیه وضعیت بارداری شما را به طور کامل در نظر میگیرند تا در صورت بروز این مشکل سریعتر برای رفع آن تلاش کنند.
سخن آخر:
حاملگی مولار را میتوان یک بدشانسی به تمام معنا برای بانوانی دانست که میخواهند طعم شیرین مادر شدن را لمس کنند. فراموش نکنید که اگر سابقه این مشکل را قبلا داشتهاید حتما برای بارداری بعدی خود اقدامات لازم را انجام داده تا از بروز دوباره این مشکل جلوگیری به عمل بیاورید. ممکن است توصیه کنند قبل از اقدام به بارداری شش ماه تا یک سال صبر کنید. خطر عود کم است ، اما بیشتر از خطر برای زنان بدون سابقه بارداری مولار است. در حین بارداری بعدی ، ارائه دهنده مراقبت شما ممکن است سونوگرافی زودهنگام انجام دهد تا وضعیت شما را کنترل کرده و از رشد طبیعی اطمینان حاصل کند. ارائه دهنده شما همچنین ممکن است در مورد آزمایش ژنتیک قبل از تولد بحث کند ، که می تواند برای تشخیص حاملگی مولار استفاده شود.
منبع: