تنگی نفس و بیماریهای مربوط به ریه که در اثر التهاب یا سوراخ شدن آن اتفاق میافتد، بیانگر یک اختلال بنیادی در سلامت افراد است که گاهی ممکن است با علائم دیگری چون سرفه، تب و درد قفسه سینه همراه شود.
بیماری تنفسی معمولا با بیماری ریوی در ارتباط بوده و شامل گروهی از بیماریها هستند که با درگیر کردن تمام یا قسمتی از دستگاه تنفس، سبب اختلال عملکرد ریهها میشود؛ در نتیجه اگر به صورت ناگهانی یا مداوم، دچار نفس تنگی شدهاید یا همزمان درد قفسه سینه، سرفه و تب را تجربه کردهاید، توصیه میکنیم با اورژانس تماس بگیرید یا به پزشک معالج مراجعه کنید.
سرفه و تنگی نفس به دلایل مختلفی چون بیماریهای ریه، نارسایی قلبی، آسم و ... رخ میدهد و انواع بیماریهای ریه ممکن است، سبب اختلال مجاری تنفسی، بافت ریه یا عروق خونی شوند.
بدون تردید دستگاه تنفسی انسان یکی از حیاتیترین و پیچیدهترین دستگاههای بدن است که وظیفه اکسیژن رسانی به تمام قسمتهای بدن را برعهده دارد. حال ریه به عنوان اصلیترین عضو دستگاه تنفسی شناخته میشود که بروز هرگونه مشکل در آن، سبب اختلال اکسیژن رسانی بدن میشود و در نتیجه به نفس تنگی، سرفه و ... منجر خواهد شد.بیماریهای تنفسی معمولا به دلایل مختلفی از قبیل تنفس هوای آلوده، استعمال دخانیات، سرماخوردگی، ورزشهای سنگین، بیماریهای ریوی و ... رخ میدهند و در صورت حاد شدن مشکل باید با اورژانس تماس گرفت.
بهطور کلی بیماریهای تنفسی به شکلهای مختلفی سبب اختلال دستگاه تنفسی میشوند که از مهمترین آنها، میتوان به بیماریهای زیر اشاره کرد:
همانطور که متوجه شد، اختلال و بیماری ریه به عنوان مهمترین عضو دستگاه تنفسی سبب ایجاد تنگی نفس در افراد خواهد شد که در صورت بروز علائم نفس تنگی، درد قفسه سینه، سرفه و ... باید سریعا به پزشک متخصص مراجعه کرد.
بدون تردید مشکلات و بیماریهای ریوی از مهمترین دلایل بروز تنگی نفس در بیماران محسوب میشوند؛ زیرا ریه به عنوان اصلیترین عضو دستگاه تنفسی، وظیفه اکسیژن رسانی به کلیه بخشهای بدن را برعهده دارد. انواع بیماریهای ریه در قالب بیماریهای انسداد ریه، بیماریهای محدودکننده ریه و بیماریهای عروقی ریه قرار دارند که معمولا سبب بروز تنگی نفس همراه با سرفه یا تب میشوند.
از مرسومترین بیماریهای ریوی، میتوان به فیبروز ریه، ذاتالریه (سینه پهلو یا عفونت سینه)، انسداد ریه، آمبولی ریه، فشار خون ریه، سرطان ریه، تشکیل لخته خون در ریه، سل، سوراخ شدن ریه، جراحت بافت ریه و ... اشاره کرد.
هر یک از بیماریهای ریه در اثر عوامل مختلفی رخ میدهند، به عنوان مثال بیماری آمفیزم در اثر استعمال دخانیات و آمبولی ریه در اثر لخته خون یا چربی در رگهای ریه اتفاق میافتد که در نتیجه سبب بروز تنگی نفس در شخص بیمار میشوند.
همچنین برخی از افراد این سوال را در ذهن دارند که علت نفس تنگی در خواب چیست؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که گاهی نفس تنگی با قرار گرفتن در حالتهای خاصی بهتر یا بدتر میشود. در واقع افرادی که دچار بیماریهای ریوی یا قلبی هستند، در اثر صاف دراز کشیدن دچار نفس تنگی میشوند که بروز چنین علائمی به پزشکان در یافتن مشکل و انتخاب بهترین روش درمان کمک خواهد کرد.
یکی از مهمترین دلایل بروز نفس تنگی، فیبروز ریه است که در اثر ضخیم شدن بافت ریه و از بین رفتن عملکرد طبیعی ریهها رخ میدهد و هر چقدر این عارضه وخیمتر باشد، فرد تنگی نفس شدیدتری را تجربه خواهد کرد.
از شایعترین علائم و نشانههای فیبروز ریه، میتوان به نفس تنگی، سرفه خشک، کاهش ناگهانی وزن، خستگی، درد عضلات بدن و ... اشاره کرد؛ بنابراین اگر با علائم فیبروز ریه مواجه شدید، توصیه میکنیم سریعا به پزشک متخصص مراجعه کرده و به درمان این بیماری اقدام کنید.
عفونت ریه یکی از بیماریهای ریوی محسوب میشود که شدت آن از خفیف تا حاد متفاوت است. بروز علائم عفونت ریه و شدت آن تحت تاثیر فاکتورهای مختلفی چون سلامت عمومی بدن، سن، علت بیماری (ویروس، قارچ یا باکتری) متغیر است. علائم عفونت ریه ممکن است مانند سرماخوردگی یا آنفولانزا نمایان شود اما تمایل به ماندگاری بیشتری در بدن فرد بیمار دارد.
از شایعترین علائم عفونت ریه، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
بیماریهای ریوی چون برونشیت، ذاتالریه و برونشیولیت به عنوان سه نوع عفونت ریه شناخته میشوند که در اثر باکتری یا ویروس ایجاد میشوند و در موارد نادر چون نوع خاصی از سرطان، ایدز و ضعف سیستم ایمنی بدن، قارچها سبب بروز عفونت ریه میشوند؛ بنابراین اگر با علائم عفونت ریه مواجه شدید، توصیه میکنیم به پزشک متخصص مراجعه کرده و با روشهایی چون اسپیرومتری، سیتی اسکن، نمونهبرداری از مخاط بینی، کشت خون و ... به تشخیص بیماری اقدام کنید.
همانطور که در این مطلب بیان شد، نفس تنگی به دلایل مختلفی رخ میدهد که بیماریهای مربوط به ریه (بیماری التهاب ریه) از شایعترین دلایل نفس تنگی و سرفه بهشمار میآیند که در صورت بروز تنگی نفس، سرفه، درد قفسه سینه، تب و ... باید سریعا به پزشک مراجعه کرد تا روش درمان بیماریهای تنفسی بر اساس تشخیص نوع بیماری، مزمن و حاد بودن آن، علائم و ... تعیین شود.
بهطور کلی یک یا چند روش برای درمان بیماریهای تنفسی بهکار میروند که از مهمترین آنها، میتوان دارو درمانی، اکسیژن درمانی، واکسن، جراحی، استفاده از دستگاه و ... را نام بردهمچنین به منظور بهبود مشکل تنگی نفس به افرادی که سیگار میکشند، توصیه میشود تا آن را کنار بگذارند و افراد با مشکل تنفسی باید از تنفس مواد شیمیایی مانند بخار رنگ و اگزوز و هوای آلوده جدا خودداری کنند.
منابع:
https://www.medicinenet.com
https://www.medicalnewstoday.com