همراهان عزیز دکترسی، همان طور که میدانید، سرطان رحم یکی از بیماریهای شایع در بین زنان است و هر سال بر تعداد مبتلایان این نوع از سرطان افزوده میشود. در این مقاله از مجله سلامت دکترسی در ارتباط با سرطان رحم در زنان و راههای جلوگیری از آن صحبت میکنیم. همچنین شما همراهان عزیز میتوانید با نصب اپلیکیشن دکترسی در تلفن همراه خود، همواره به آخرین و به روزترین مقالات مجله سلامت دسترسی داشته و در صورت علاقهمندی به مطالب پزشکی در هر زمان و مکان به مطالعه این مباحث بپردازید.
سرطان رحم چیست؟
در اثر برخی فعل و انفعالات خاص بدن، تومورهایی در ناحیه رحم رشد میکنند که باعث ایجاد توده سرطانی در رحم میشوند. تومورها بیشتر در بخش آندومتر یا پوشش رحم دیده میشوند؛ اما میتوانند در بخش عضلانی نیز نفوذ کنند. در ایالات متحده آمریکا، هر سال 60 هزار مورد جدید ابتلا به این نوع سرطان دیده میشود. در بانوانی که دوران یائسگی را پشت سر گذاشتهاند، ریسک ابتلا بالاتر است.
ژن و سرطان
سرطان رحم به ژنهای شما نیز مرتبط است و زمینه ارثی میتواند بر روی ابتلای به سرطان مؤثر واقع شود؛ مثلا سندروم لینچ، نوعی اختلال ژنتیکی است که احتمال ابتلا به سرطانهای خاص را در افراد افزایش میدهد و احتمال ابتلا به سرطان رحم در بانوانی که سندروم لینج دارند، بالاتر است. اما تنها داشتن یک ژن معیوب نمیتواند عامل اصلی تمام بیماریها باشد. این مسئله را به چشم هشدار ببینید و همواره برای چکاپ و معاینات پزشکی به پزشک خود مراجعه کنید تا در صورت بروز هر گونه مشکلی، به سرعت برای رفع و درمان آن اقدام کنید.
علائم اولیه سرطان رحم
اگر هنوز به دوران یائسگی وارد نشدهاید، علائم زیر را جدی بگیرید و به پزشک مراجعه کنید:
خونریزی خفیف و شدید بین دو عادت ماهانه
لکه بینی بین دو عادت ماهانه
ترشحات قرمز، صورتی یا سفید بین دو عادت ماهانه
حتی اگر این علائم در بین دو عادت ماهانه هم نباشد، باز هم به پزشک مراجعه کنید تا علت اصلی این موارد مشخص شود.
هر کدام از موارد بالا میتوانند از علائم سرطان رحم باشند؛ اما نشاندهنده بیماریهای دیگر نیز هستند. پس با مراجعه به پزشک، هر چه سریعتر برای درمان اقدام کنید. به یاد داشته باشید که خونریزی در دوران یائسگی طبیعی نیست و این مورد هم نیاز به مشورت پزشک و معاینات تخصصی دارد.
علائم پیشرفتهتر سرطان رحم
درد ناحیه لگن (باسن)
کم شدن وزن به صورت غیرطبیعی و بدون برنامه
درد در هنگام رابطه جنسی
دفع ادرار و مدفوع همراه با درد شدید (یا عمل دفع مدت زمان زیادی طول بکشد و همراه با درد باشد)
اگر قبل از شیوع و وخیم شدن سرطان، این بیماری را تشخیص دهید و پروسه درمان را شروع کنید، راحتتر کنترل میشود؛ پس لازم است علائم را نادیده نگیرید و حتما معاینات مدتدار خود را ادامه دهید.
نحوه تشخیص سرطان رحم
ممکن است نیاز به سونوگرافی باشد؛ یعنی به کمک سونوگرافی، پزشک بتواند داخل رحم شما را ببیند. برای این کار، یک لوله نازک و شفاف از طریق واژن به داخل رحم وارد میشود تا شرایط را از نزدیک بررسی کند. بهترین راه تشخیص، نمونه برداری است. پزشک مقداری از بافت آندومتر(پوشش رحم) را جدا کرده و در زیر میکروسکوپ وجود یا عدم وجود سلولهای سرطانی را بررسی میکند. در صورت تأیید شدن ابتلا به سرطان، پزشک نواحی مجاور رحم را نیز بررسی میکند تا ببیند که آیا سرطان به آن مناطق هم گسترش یافته است یا خیر؟ نواحی مجاور رحم، دهانه رحم و غدد لنفاوی هستند که احتمال گسترش سرطان در آنها وجود دارد. در این قسمت هم سونوگرافی انجام میشود. به کمک اسکن MRI، تصاویر دقیقی از بخشهای مختلف بدن تشکیل و به کمک اشعه ایکس در CT اسکن، زوایای مختلف در کنار هم قرار میگیرد و در نهایت عکس کاملی از اندام مورد نظر ایجاد میشود.
درمان سرطان رحم
برای درمان سرطان رحم روشهای مختلفی وجود دارد که در ادامه به توضیح هر یک میپردازیم. همچنان با مجله دکترسی همراه باشید.
1-برداشتن رحم
یکی از راههای درمان سرطان رحم در صورت تشخیص پزشک، خارج کردن رحم، تخمدان و لولههای رحمی از طریق واژن یا شکم است که در پزشکی به آن برداشتن رحم میگویند. اگر بیماری گسترش یافته باشد، غدد لنفاوی اطراف نیز در حین جراحی از بدن خارج میشود.
2- پرتودرمانی
یکی دیگر از راههای درمان سرطان رحم، اشعه درمانی است. در این روش، یا استوانهای از پرتوها در داخل رحم جاگذاری میشود یا توسط دستگاه، سلولهای سرطانی را بمب باران میکنند. در انواع جدید دستگاههای پرتودرمانی، پرتوها را درست به اندازه شکل سه بعدی تومور به بدن ارسال میکنند. پرتودرمانی، میتواند بعد از عمل جراحی برای نابودی کامل سلولهای سرطانی مورد استفاده قرار گیرد یا اگر جراحی مورد مناسبی برای شما نبود، تنها از این روش برای درمان استفاده شود. هر دو این مورد به تشخیص پزشک وابسته است.
3-هورمون درمانی
استروژن یا سایر هورمونهایی که در بدن شما ترشح میشوند، میتوانند باعث رشد یا گسترش سرطان شده و این فرآیند را تسریع کنند. برای کنترل و مهار کردن این هورمونها از داروهایی مانند پروژستین، تاموکسیفن، آگونیست LHRH و همچنین مهار کنندههای آروماتاز استفاده میشود تا سرعت رشد تومور کاهش یابد؛ اما مصرف این داروها عوارض جانبی نیز دارند مانند علائم یائسگی مثل گرگرفتگی، افزایش وزن یا خشکی واژن.
4-ایمونوتراپی
در این روش، فرد مبتلا به سرطان طی مصرف یک تا چند دوره از داروهای خاص سیستم ایمنی به سلولهای دفاعی بدن خود کمک میکند تا به شناسایی دقیقتر سلولهای سرطانی بپردازند و به سلولهای طبیعی و سالم بدن حمله نکنند. این نوع داروها در درمان سرطان آندومتر بسیار موثر هستند.
5-درمان هدفمند
برخی از داروها هستند که تغییرات جدید در نواحی سرطانی را هدف قرار میدهند؛ مثلا مانع از تشکیل رگهای خونی در تومورها میشوند. همین امر به کندتر شدن شیوع سرطان کمک میکند.
6-آزمایشهای بالینی
در صورت وجود این نوع آزمایشگاههای تست دارو و درمان جدید در محل زندگی خود، از پزشکتان بخواهید شما را برای انجام آزمایشهای بالینی به یکی از مراکز ارجاع دهد.
عوارض جانبی سرطان رحم
همراهان عزیز دکترسی، بیماری سرطان رحم نیز مانند تمام بیماریها عوارضی از خود به جا میگذارد که در ادامه به بررسی چند مورد میپردازیم:
تحت تأثیر قرار دادن روابط زناشویی
ابتلا به سرطان ممکن است عوارضی مانند خشکی واژن را به همراه داشته باشد یا در اثر مصرف برخی داروها، خلق و خو و عادات شما را دستخوش تغییر کند، میل جنسی شما را کاهش داده یا باعث احساس درد در حین رابطه جنسی شود. حتی ممکن است بعد از برداشتن رحم نیز این مشکلات را تجربه کنید ولی با استفاده از برخی روان کنندهها این مشکل تا حد زیادی قابل حل است. همچنین برخی بانوان بهبود یافته از سرطان میگویند بعد از برداشتن رحم درد کمتری دارند و از علائم نگران کننده دیگر هم خبری نیست.
بارداری
اکثر بانوان مبتلا به سرطان، یائسه شدهاند؛ اما در بین آنها خانمهای جوانی نیز هستند که در جوانی به سرطان مبتلا میشوند. اگر میخواهید در آینده بچه دار شوید، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید و در مورد ذخیره سازی تخمک با او صحبت کنید. جراحی، پرتودرمانی و هورمونها میتوانند باروری شما را تحت تأثیر قرار دهند.
آیا سرطان رحم قابل پیشگیری است؟
پاسخ دکترسی به این سؤال بله است. سرطان رحم نیز مانند تمام بیماریها قابل پیشگیری است و تنها نیازمند یک برنامه منظم ورزشی و رژیم غذایی مناسب است. پیشتر گفتیم که سرطان رحم به زمینههای ارثی و ژنتیکی نیز بستگی دارد؛ اما این مسئله به این معنا نیست که ابتلا یا عدم ابتلا به سرطان از کنترل شما خارج است. با انجام موارد زیر تا حد زیادی خود را در برابر ابتلا به سرطان رحم بیمه کنید:
از مسائل ژنتیکی و ارثی خود مطلع باشید و با پزشک خود مشاوره کنید. معاینات دورهای را پشت گوش نیاندازید.
چاقی با ابتلا به سرطان رحم رابطهای مستقیم دارد. رژیم غذایی متعادل و مناسبی داشته باشید و حتما ورزش کنید. چربیهای اضافه شکم میتواند خطر ابتلا به سرطان رحم را افزایش دهد و بانوانی که اضافه وزن دارند، هورمون استروژن بیشتری هم ترشح میکنند که همین مسئله رشد و شیوع سرطان را تسریع میکند. حتی کاهش وزن 5 درصدی نیز میتواند تأثیرات شگرفی بر روی سلامت جسم و روحتان بگذارد و از ابتلا به سرطان آندومتر جلوگیری کند. پس حتما به فکر سلامت جسمتان باشید.
سخن آخر:
همراهان عزیز دکترسی، در این مقاله در ارتباط با سرطان رحم در زنان و راههای جلوگیری از آن صحبت کردیم. امیدواریم با رعایت نکات و موارد ذکر شده در مقاله، مراقب سلامتی خود باشید و همواره چکاپ و معاینات دورهای را جدی بگیرید. همچنین شما خوبان میتوانید با نصب اپلیکیشن دکترسی، به صورت هفتگی و ماهانه به آرشیوی از مقالات جدید و به روز دسترسی داشته باشید.
منبع: