قبل از این که نوزادان یاد بگیرند که به یک زبان واقعی مانند انگلیسی یا فارسی صحبت کنند، معمولا آنها صداهای مختلفی از خود بروز میدهند. این صداها نشانههایی از صحبت کودکانه است و گفتگوی کودکانه در سراسر جهان به نظر مشابه میرسد. برخی از نوزادان دیرتر از هم نوعان خود حرف زدن را شروع میکنند. در این مقاله میخواهیم رایجترین علت دیر به حرف آمدن کودکان را شناسایی کنیم.
اما چه زمانی انتظار میرود که هر فردی اولین سخنان کودک خود را بشنود؟ نقاط عطف مهم برای یادگیری تکلم کودک و پیشرفت او در مکالمه در سه سال اول زندگی هر کودکی اتفاق میافتد. در این دوران مغز کودک به سرعت در حال رشد است. در طی این زمان، ارتقا و پیشرفت مهارت گفتاری کودک شما به دو عامل مهارتهای خانواده در صحبت با کودک و همچنین مهارتهای کودک شما جهت تکلم بستگی دارد.
مراقب هرگونه نشانه تاخیر گفتاری در کودک خود باشید و اگر احساس کردید مشکلی وجود دارد با پزشک خود صحبت کنید. شما میتوانید با نصب اپلیکیشن مشاوره آنلاین دکترسی از راهنماییهای متخصصان این مرکز جهت بهبود مهارت گفتاری فرزند خود کمک بگیرید.
اختلال در گفتار کودکان به هر دلیلی ممکن است اتفاق بیفتد، اما هرچه زودتر مشکل گفتاری در نوزادان تشخیص داده شود، زمان بیشتری برای اصلاح آن وجود خواهد داشت. همچنین با شناسایی به موقع علت دیر به حرف آمدن کودکان شما قادر خواهید بود تا هر چه زودتر جهت رفع این اختلال اقدام میکنید و در نتیجه به کودک خود کمک خواهید کرد تا قبل از سن مدرسه به تمام تواناییهای تکلمیخود برسد. لازم است حتما نظر پزشک متخصص را جویا شوید. در کنار مشاورههای تخصصی نیز مواردی وجود دارد که توصیه میشود برای کمک به برطرف کردن مشکل تاخیر در گفتار کودک انجام دهید. در ادامه با دکترسی همراه باشید تا این نکات را یاد بگیرید:
تست شنوایی انجام دهید. از هر 1000 نوزاد تازه متولد شده، سه مورد دچار کم شنوایی هستند که میتواند باعث تاخیر در رشد گفتار شود. در بیشتر مناطق دنیا بلافاصله پس از تولد تست غربالگری شنوایی در بیمارستان انجام میشود. اگر کودک شما بلافاصله بعد از تولد آزمایش اولیه شنوایی را پشت سر نگذارد، تا سن 3 ماهگی وقت دارد که معاینه شنوایی را به صورت کامل شرکت کند. اگر ضعف شنوایی علت دیر به حرف آمدن کودکان باشد با انجام این تست از وجود آن مطلع خواهید شد.
به یک آسیب شناس گفتار درمانی مراجعه کنید. مشاوران گفتار درمانی میتواند اختلالات خاص گفتاری، زبانی یا صوتی را که موجب تاخیر در گفتار میشوند، تشخیص و درمان کند. اگر علت دیر به حرف آمدن کودکان این دست مشکلات باشد درمانهایی مانند ارائه راهنمایی و بازی به والدین برای بهبود مشکلات گفتاری در نوزادان و بهبود مهارتهای زبانی کودک میتوانند بسیار تاثیر گذار باشند.
غربالگری رشد را در نظر بگیرید. آمارها نشان میدهد که حداکثر 17 درصد از کودکان در ایالات متحده آمریکا از نظر رشد یا اختلال رفتاری مانند اختلال طیف اوتیسم یا ناتوانی شناختی رنج میبرند. مشکلات رشد یکی از رایجترین علت دیر به حرف آمدن کودکان شمرده میشود. از پزشک کودک خود در مورد غربالگری این مشکلات رشد، که میتواند باعث تاخیر در گفتار شود، سوال کنید.
کودک اولین کلمات خود را با غرغرهای مکرر، آواهای مختلف و کلمات ساده به صورت نصف و نیمه شروع میکند. سعی کنید تا به شنیدن این آواها پاسخ مثبت دهید و به این صورت فرزند خود را به تلاش کردن برای صحبت تشویق کنید. وقتی در مورد نحوه تشویق کودک به صحبت کردن سوال میشود، تشویق کردن او و نیز هم صحبت شدن با کودک به عنوان بهترین راه حل شناخته میشود.
به یاد داشته باشید که اولین گفتگوی کودک غیر کلامیاست و بلافاصله پس از تولد اتفاق میافتد. کودک شما برای بیان طیف وسیعی از احساسات و نیازهای جسمی، از جمله احساس ترس، گرسنگی، ناامیدی و سایر احساسهای درونی خود گاهی لبخند میزند، گریه میکند و صداهای مختلفی را ایجاد میکند. والدین خوب یاد میگیرند که هر یک از این اصوات چه معنی ای خواهد داشت و با توجه به آنها نیازهای مختلف او را پاسخ میدهند.
عوامل مختلفی در زمان شروع به صحبت کردن کودک تاثیر گذار هستند و میتوان گفت که زمان شروع به صحبت کردن کودک از یک نوزاد به نوزاد دیگر بسیار متفاوت است. اما اگر کودک شما یکی از نقاط عطف زیر را در پیشرفت مهارت گفتاری خود از دست داد، جای نگرانی وجود دارد. توصیه میشود که در صورت مشاهده این نوع زنگ خطر با پزشک متخصص اطفال یا پزشک خانواده صحبت کنید.
کودک در 3 ماهگی. در 3 ماهگی، کودک شما به صدای شما گوش میدهد، هنگام صحبت کردن با او صورت شما را تماشا میکند و به انواع صداها، آواها و موسیقی توجه میکند و واکنش نشان میدهد. بسیاری از نوزادان صدای زن را بر صدای مرد ترجیح میدهند. بسیاری نیز صداها و موسیقیهایی را که در زمان درون رحم بودن شنیدهاند ترجیح میدهند. در پایان سه ماهگی، بچهها شروع تکرار کردن یک سری از آواها میکنند.
کودک در 6 ماهگی. در 6 ماهگی، کودک شما با صداهای مختلف شروع به زمزمه میکند. به عنوان مثال، کودک شما ممکن است بابا یا آقا بگوید. در پایان ماه ششم یا هفتم، نوزادان به نام خود واکنش نشان میدهند، زبان مادری خود را تشخیص میدهند و از لحن صدای خود استفاده میکنند تا به شما بگویند که خوشحال یا ناراحت هستند.
کودک در 9 ماهگی. بعد از 9 ماه، نوزادان میتوانند چند کلمه اساسی مانند نه یا بابا یا مامان را از نظر معنایی درک کنند. آنها همچنین ممکن است شروع به استفاده از طیف وسیعتری از اصوات و تن صدا کنند.
کودک در 12-18 ماهگی. بیشتر نوزادان تا پایان 12 ماهگی چند کلمه ساده مانند مامان، بابا و نه را میگویند - و اکنون میدانند که این کلمات چه معنایی دارند. آنها به درخواستهای کوتاه و یک مرحلهای شما از لطفا این کار را انجام نده پاسخ میدهند - یا حداقل در صورت عدم اطاعت، آن را درک میکنند.
کودک در 18 ماهگی. نوزادان در این سن چندین کلمه ساده میگویند و میتوانند به افراد، اشیا، و اعضای بدن شما با شنیدن نام آنها اشاره کنند. آنها کلمات یا صداهایی را که میشنوند مانند آخرین کلمه در جمله را تکرار میکنند. اما آنها اغلب پایان یا شروع کلمات را ترک میکنند.
کودک در 2 سالگی. در سن 2 سالگی، نوزادان چند کلمه را با عبارات کوتاه از دو تا چهار کلمه مانند سلام مامان یا من شیر را با هم ترکیب میکنند. در این دوران آنها در حال یادگیری هستند که معنی کلمات چیست و مفاهیم انتزاعی مالکیت مثل مال من متوجه میشوند.
کودک در 3 سالگی. تا زمانی که کودک شما 3 ساله است، واژگان وی به سرعت گسترش پیدا خواهد کرد. همچنین مفاهیمی مانند شادی یا غم را درک میکنند. در این دوران آنها میتوانند مکانهای مختلف را نیز درک کنند.
همان طور که بیان شد، زمان حرف آمدن هر کودکی با کودک دیگر متفاوت است. با این وجود، فرایند به حرف آمدن کودکان از نقاط عطف مخصوص به خود تبعیت میکند. در صورتی که کودک شما یک یا نشانههای بیشتری از دیر به حرف آمدن را داشته باشد لازم است تا به پزشک متخصص مراجعه کنید. پیدا کردن علت دیر به حرف آمدن کودکان از اولین گامهای درمان این اختلال به شمار میرود.