سکسکه یک عمل غیر ارادی است. بیشتر مردم سکسکه را جزو موارد نه چندان جدی در طول زندگی تلقی میکنند، چراکه با روشهای سادهای از قبیل حبس کردن تنفس یا خوردن یک لیوان آب قادر به کنترل آن هستند، اما فراموش نکنید که سکسکه کردن هم ممکن است به بیماری جدی تبدیل شود زیرا در صورت عدم توقف آن سبب ایجاد مشکلاتی در فرد میزبان خواهد شد. در این مقاله راه درمان سکسکه را برای شما به طور کامل توضیح خواهیم داد پس با ما همراه باشید.
سکسکه چیست؟
علت سکسکه را میتوان تکرار اسپاسم غیرعادی دیافراگم و به دنبال آن بسته شدن سریع و پرسرو صدای مجاری حنجره دانست. دیافراگم عضلهای است که قفسه سینه را از مجرای شکم جدا میکند و مسئولیت دم و بازدمهای شما را برعهده میگیرد. دهانه حنجره هم شکافی بین تارهای صوتی بوده که برای جلوگیری از جریان هوا به داخل ریه بسته میشود. سکسکههای کوتاه مدت (معمولا چند دقیقهای) بسیار در میان مردم شایع هستند و خیلی شما را کلافه نخواهند کرد، این سکسکهها گاهی ممکن است چند دقیقه طول بکشند و سبب ناراحتی شما شود اما در نهایت متوقف خواهند شد. مشکل اساسی با سکسکه مزمن شروع میشود؛ چراکه خیلی طول کشیده و ممکن است دو روز تا یک ماه شما را آزار دهد، این نوع از سکسکه در میان مردم خیلی رایج نیست و کسانی که به آن دچار میشوند، نیاز به درمان و مراقبت خواهند داشت. تجربهها نشان داده است که سکسکه در مردان بیشتر از زنان رخ خواهد داد.
علت سکسکه چیست؟
سکسکه میتواند بدون دلیل خاصی شروع شود و خیلی سریع به پایان برسد، این مورد زمانی اتفاق خواهد افتاد که دیافراگم شما توسط علت خاصی تحریک شود. در ادامه با دکترسی به بررسی علتهای سکسکه و مواردی که سبب تشدید این مشکل میشوند خواهیم پرداخت. از جمله این علتها عبارتاند از:
خیلی سریع غذاخوردن
بلع بیش از حد هوا(آئروفاژی)
خوردن حجم زیادی از غذا
خوردن غذاهای تند و گرم
نوشیدن الکل
استفاده از نوشیدنیهای گازدار
بیماریهایی که عصب کنترل کننده دیافراگم را تحریک میکنند
مشکلات تیروئید مثل گواتر
احساس عصبی بودن یا هیجان زیاد
نفخ معده
داروهای خاص مثل دیازپام و دگزامتازون
جراحی شکم
اختلالات متابولیکی
اختلالات سیستم عصبی مرکزی
چه موقع باید به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر همراه سکسکه علائم دیگری هم به سراغ شما آمد به گونهای که در واقع برای شما یک زنگ خطر را به صدا در آورد، باید حتما به پزشک مراجعه کنید، اگر هم علائمی ندارید ولی سکسکه متوقف نشده و 2 تا 3 روز یا بیشتر سبب دردسر شما شده است باید بگوییم که مشکل شما جدی بوده و نیاز به درمان دارید. معمولا پزشکان از شما میپرسند که آیا علائمی از قبیل رفلاکس معده، مشکل در بلع غذا، تب، سرفه، درد قفسه سینه، علائم نورولوژیک مثل سردرد و مشکل راه رفتن، بینایی و صحبت کردن دارید یا خیر و اگر مشکل شما جدی تشخیص داده شد، باید حتما به سراغ راه درمان سکسکه بروید.
راه تشخیص سکسکه توسط پزشک چیست ؟
آزمایش خون، MRI مغز و ... هم به تشخیص علت سکسکه به پزشک کمک میکند.
راه درمان سکسکه چیست؟
بهترین راه درمان سکسکه، برطرف کردن اختلالاتی است که ممکن است در آینده باعث بروز سکسکه شود، برای نمونه پزشکان برای افرادی که دارای ذات الریه هستند آنتی بوتیکهایی تجویز میکنند که از ابتلا به رفلاکس معده در آنها جلوگیری کرده و احتمال ایجاد سکسکه مزمن را از بین ببرد.
اگر دچار سکسکه شدید به موارد زیر توجه کنید
تقریبا میتوان گفت که تمام سکسکهها با درمان یا بدون درمان از بین خواهند رفت. در هنگام شروع سکسکه سعی کنید با درمانهای خانگی آن را متوقف کنید، ممکن است برخی از این راهها خیلی موثر واقع نشوند با این حال چون این روشها خیلی ساده هستند و سبب ایجاد مشکلات جدی نخواهند شد امتحان کردن آنها برای شما هیچ ضرری نخواهد داشت. فراموش نکنید که این روشهای خانگی معمولا به منظور بالا بردن سطح دی اکسید کربن خون و متوقف کردن سکسکه انجام خواهند شد. برخی از این روشها عبارت اند از:
نفس خود را حبس کنید
در هنگام سکسکه اولین موردی که به ذهن بیشتر افراد خواهد رسید این روش بوده چراکه در اکثر موارد این کار سبب متوقف کردن سکسکه خواهد شد.
نفس کشیدن در داخل کیسه کاغذ
در این مورد باید دقت داشته باشید که حتما درون کیسه کاغذی نفس بکشید و با کیسه پلاستیکی این روش را هرگز امتحان نکنید.
روشهای دیگری که خدمت شما عرض خواهیم کرد به منظور تحریک عصب واگ که از مغز به سمت معده هدایت میشود انجام خواهد شد.
نوشیدن آب
یک لیوان آب سرد را یک باره سر بکشید این کار باعث میشود که سکسکه شما سریعتر از حد معمول متوقف شود.
چشم هارا فشار دادن
زانوهای خود را به سمت بالا به سمت سینه بکشید و به جلو خم شوید
آدامس نجوید (باعث بلع هوا شود)
سیگار نکشید (باعث بلع هوا شود)
نان خشک، دانههای ریز شکر و یخ خرد شده را امتحان کنید
خوردن نان خشک و دانههای شکر و یخ خورد شده هم باعث متوقف کردن سکسکه خواهند شد.
اگر سکسکه شما از نوع مزمن بود به موارد زیر توجه کنید
اگر سکسکه سبب اختلال در غذاخوردن، خوابیدن و دیگر موارد شود و بیشتر از چند روز شما را درگیر کند، باید حتما به پزشک مراجعه کنید چراکه برای متوقف کردن سکسکه مزمن حتما به درمان نیاز دارید، مخصوصا هنگامی که علت سکسکه به راحتی قابل اصلاح نباشد. برای درمان این نوع از سکسکه معمولا پزشکان داروهایی مثل کلرپرومازین، باکلوفن، متوکلوپرامید و گاباپنتین برای فرد درگیر تجویز خواهند کرد. اگر داروها هم موثر واقع نشوند، پزشکان ممکن است یکی از عصبهای میانبندی (phrenic) را مسدود کنند تا بتوانند انقباضات دیافراگم را کنترل کنند و یا برای متوقف کردن سکسکه با تزریق مقدار بیحس کننده عصب پروکئین را به طور کامل مسدود کنند، در صورتی که انسداد عصب موثر واقع شود و سکسکه به طور کامل متوقف شود، پزشکان عصب را برش داده و آن را جدا میکنند اما توجه داشته باشید که حتی به این روشها نیز خیلی نمیتوان متکی شد و آنها را راه درمان قطعی دانست.
سخن آخر:
برای کسانی که مشکل زمینهای جدی ندارند علت سکسکه را میتوان در مواردی مثل غذاخوردن سریع و... جستجو کرد که خیلی زود مشکل با درمانهای خانگی برطرف خواهد شد اما برای کسانی که مشکلات جدی دارند مثلا مبتلا به ذات الریه هستند باید متوقف کردن سکسکه را برعهده پزشکان گذاشت چراکه آنها بهتر میتوانند راه درمان سکسکه را برای این افراد تشخیص دهند.
منبع: