درابتدا باید بدانید که گاهی اوقات احساسات ناخوشایندی که داریم ممکن است چند روز تا یک الی دو هفته طول بکشد و باز هم نمیتواند از نشانه های افسردگی باشد. این احساسات میتوانند دلایل مختلفی داشته باشند یا اینکه بدون دلیل و فقط از سر اندوه باشد.افسردگی مسئله مهمی است که فقط به یک احساس ناراحتی ساده ختم نمیشود بلکه بقیه جوانب زندگی از جمله کار کردن، درس خواندن و توانایی لذت بردن از زندگی را در افراد بسیار کاهش میدهد.حس افسردگی نامطلوبتر و قویتر از احساسات روزانه و عادی ماست که ممکن است هفتهها و ماهها نیز طول بکشد.
از علائم افسردگی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
لزوما فرد تمام نشانه های افسردگی که گفته شد را ندارد و ممکن است فقط 5 یا 6 مورد را تجربه کند.
افسردگی یک روند تدریجی و آرام را طی میکند به همین دلیل در ابتدا فرد متوجه ابتلا به افسردگی نمیشود ولی بهتر است هرچه سریعتر پس از تشخیص آن اقدام به رفع این مسئله کند. این بیماری روحی فقط بر احساسات فرد تأثیر نمیگذارد بلکه جنبههای مختلف زندگی او را درگیر میکند. در ادامه به تعدادی از دلایلی که ممکن است فرد را دچار افسردگی کوتاه مدت یا طولانی کند آشنا میشویم.
معمولا برای دلیل افسردگی میتوان بیش از یک مورد را بررسی کرد. از جمله دلایلی که ممکن است پیش زمینه افسردگی باشد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
مردم میتوانند یک بار در زندگی دچار افسردگی شوند ولی افسردگی شدید چندین بار برای فرد اتفاق میافتد و تکرار میشود. این مدل افسردگی ذهن و بدن فرد را فلج میکند و باعث میشود از کارهای روزمره خود بازداشته شود. این افراد تمایل به انجام کارهایی را که قبلا از آن لذت میبردند، از دست میدهند.از دیگر مواردی که در زمینه افسردگی بهتر است با آن آشنا شوید، اختلال دو قطبی است. در این اختلال فرد گاهی بسیار غمگین و افسرده است و گاهی بسیار شاد است.
چه زمانی نیاز به درمان افسردگی هست؟
گاهی اوقات افسردگی خودبهخود بعد چند هفته یا حتی چند ماه حل میشود ولی سؤالی که پیش میآید این است که چه زمانی فرد نیاز به کمک دارد؟ از جمله مواردی که فرد افسرده است و بهترهست که به درمان افسردگی بپردازد، موارد زیر است:
گاهی اوقات ممکن است با صحبت کردن با دوستان یا کسی که فرد به او اعتماد دارد، کمی حس بهتری داشته باشد و به مرور رفع شود ولی در صورت بهتر نشدن وضعیت بهتر است با یک روانشناس صحبت شود. صحبت با روانشناسان عمومی در بسیاری از موارد باعث حل مشکل و درمان افسردگی میشود ولی در موارد شدیدتر ممکن است نیاز به مراجعه به روانپزشک و مصرف داروهای ضدافسردگی باشد.
قبل از مراجعه به پزشک و روانشناس ممکن است فرد نشانه های افسردگی را در خود تشخیص دهد و تلاش کند خودش مسئله را رفع کند.
در ادامه راههایی برای غلبه بر افسردگی میآوریم.
میتوان قبل از اینکه به روانپزشک مراجعه کرد، کارهای زیر را انجام داد و نتیجه آن را در روند درمان دید. برای کمک به خود نیاز نیست حتما دارو درمانی شروع شود؛ گاهی اوقات خواندن کتابهایی که انگیزه فردی را افزایش میدهد مانند کتابهای «نیروی حال» و «ذهن شما دوست شما نیست» و ... میتواند فرد را به مقدار زیادی به سمت زندگی شاد پیش ببرد.ورزش، گذراندن وقت با دوستان هدفمند و شاد، زندگی در زمان حال و کنار گذاشتن ترس و غم میتواند به شدت نشانه های افسردگی را کاهش دهد و فرد را برای یک زندگی شاد و باانگیزه آماده کند.
منابع: