سردرد یکی از بیماریهایی است که تمامی انسانها در زندگی خود تجربه میکنند و گاهی به شدت میتواند آزاردهنده باشد. میگرن به عنوان یک نوع سردرد خیلی قوی، مشکل خیلی از افراد است و برای همین تصمیم گرفتیم این مطلب را به آن اختصاص دهیم. پس تا انتها عزیزان با دکتر سی همراه باشند.
میگرن چیست؟
میگرن یک نوع سردرد قوی است که اغلب فرد به همراه آن حالت تهوع و حس استفراغ دارد و نور را نمیتواند تحمل کند. میگرن میتواند چند ساعت یا روز طول بکشد.
دلایل بروز میگرن
سردرد میگرنی غالباً با درد مبهم شروع می شود و به دردی تپنده تبدیل می شود. در هنگام فعالیت بدنی معمولاً بدتر می شود. درد می تواند از یک طرف سر به طرف دیگر شما حرکت کند ، در جلوی سر شما باشد یا احساس کند که روی کل سر شما تأثیر می گذارد. دکترها هنوز دلیل قطعی میگرن را نمیدانند، گرچه به نظر میرسد ناشی از تغییرات در مغز و ژنهای فرد باشد. نقش تغذیه در میگرن نیز ثابت شده است که در ادامه در مورد آن صحبت میکنیم. والدین حتی میتوانند محرکهای میگرن مانند خستگی، حساسیت به نور بسیار روشن یا تغییرات آبوهوایی را به فرزندان خود انتقال دهند. دانشمندان تا مدت زیادی تصور میکردند علت میگرن تغییرات در جریان خون مغز است. آنها حالا اکثرا فکر میکنند علت این تغییرات دلیل اصلی شروع میگرن نیستند، ولی در بروز درد نقش دارند. در حال حاضر تصور میشود شروع احتمالی میگرن زمانی است که سلولهای عصبی بیش فعال سیگنالهایی میفرستند که عصب سهقلو را تحریک خواهد کرد و این عصب صورت و چهره انسان را حساس میکند. در نتیجه این اتفاقات، بدن مواد شیمیایی مانند سروتونین و پپتید وابسته به ژن کلسی تونین (CGRP) آزاد میکند. CGRP باعث خواهد شد رگهای خونی در دیواره مغز متورم شوند. سپس پیامرسانهای عصبی باعث التهاب و درد میشوند.
عوامل خطر میگرن
انجمن میگرن آمریکا تخمین میزند بیش از 38 میلیون آمریکایی میگرن میگیرند. بعضی مسائل احتمال ابتلا به میگرن را افزایش خواهد داد از جمله:
جنسیت
زنان در مقایسه با مردان سه برابر بیشتر میگرن را تجربه میکنند.
سن
اکثر افراد در سنین بین 10 تا 40 سالگی میگرن میگیرند. اما میگرن بسیاری از زنان پس از سن 50 سالگی بهتر خواهد شد یا برطرف میشود.
سابقه خانوادگی
از هر 5 نفرمبتلا به میگرن 4 نفر از آنها به صورت وراثتی در خانواده یا اقوام خود دچار میگرن بوده اند . اگر یکی از والدین سابقه میگرن داشته باشند، احتمال ابتلای فرزند او به میگرن 50 درصد بیشتر خواهد شد. اگر هر دو والدین چنین مشکلی را داشته باشند، این احتمال به 75 درصد افزایش پیدا میکند.
سایر عارضههای پزشکی
افسردگی، اضطراب، اختلال دو قطبی، اختلالات خواب و صرع میتوانند احتمال ابتلا به میگرن را افزایش دهند.
نحوه جلوگیری از میگرن
به کمک یکسری راهکارها ممکن است بتوانید از میگرن جلوگیری کنید، از جمله:
استفاده از ابزار یا داروهای جلوگیریکننده
تغییر در سبک زندگی
داروهای جلوگیریکننده میتوانند:
کمک کنند کمتر میگرن داشته باشید.
شدت سردردهای شما را کمتر کنند.
زمان آنها را کوتاهتر کنند.
زمانی میتوانید به فکر استفاده از داروهای جلوگیریکننده بیفتید که:
داروهایی که برای تسکین درد میگرن خود مصرف میکنید موثر نیستند یا عوارض جانبی بدی دارند.
در طول یک ماه 4 مرتبه یا بیشتر میگرن میگیرید.
روشهای درمان میگرن
هیچ درمانی برای سردردهای میگرن وجود ندارد. اما داروهای متعددی میتوانند موثر باشند یا حتی جلوی آن را بگیرند. از جمله درمانهای رایج میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم.
مسکن
مسکنهایی که از داروخانه میتوانید تهیه کنید میتوانند موثر باشند، مانند آسپرین، استامینوفن و ایبوپروفن. البته باید حواستان به زمان مصرف این داروها نیز باشد، چون ممکن است شدت سردرد را بیشتر کنند و افراد زیر 19 ساله هرگز نباید آسپرین مصرف کنند.
داروهای حالت تهوع
اگر به همراه میگرن حالت تهوع دارید، پزشکتان میتواند داروی مربوطه را تجویز کند.
تریپتانها
این داروها مواد شیمیایی داخل مغز را متعادل میکنند.
ارگوتامین
این دارو نیز مواد شیمیایی داخل مغز را تحت تاثیر قرار میدهد.
لاسمیدیتان
این دارو درد، حالت تهوع و حساسیت به نور یا صدا را تسکین میدهد.
درمانهای خانگی برای میگرن
شدت میگرن را میتوانید به روشهای زیر کم کنید:
استراحت با چشمان بسته در یک اتاق تاریک و ساکن
قرار دادن یک کمپرس سرد یا بسته یخ روی پیشانی
نوشیدن مایعات به اندازه کافی
توجه به نقش تغذیه در میگرن و رعایت رژیم غذایی
نقش تغذیه در میگرن چیست؟
همانطور که اشاره کردیم علت دقیق میگرن مشخص نیست و مسائل زیادی میتوانند باعث آن شوند، مانند داروهایی که مصرف میکنید، تغییرات در هورمونها و کمبود خواب. اما رژیم غذایی افراد نیز موثر است. برای 10 درصد افراد مبتلا به این نوع سردرد، غذا یک عامل محرک است.
خوراکیهای رایج زیر میتوانند باعث میگرن شوند:
موز
لوبیاها (مانند باقالی)
شکلات
ذرت
مرکبات
محصولات لبنی پرورشی (مانند ماست)
مغزیجات و کره آنها
پیاز
گوجهفرنگی
همچنین در بررسی نقش تغذیه در میگرن نقش احتمالی مصرف انواع پنیر نیز مشخص شده است.
در واقع تیرامین یک ترکیب طبیعی است که در غذاهای مانده سرشار از پروتئین به وجود میآید و همچنین محرکی برای میگرن است. پنیرهای زیر مقدار زیادی ترامین دارند:
چدار
فتا
موزارلا
پارمسان
پنیر سوئیسی
همچنین مواد شیمیایی که برای طعمدهی به غذاها اضافه میشوند یا به آنها کمک میکنند بیشتر تازه بمانند، ممکن است باعث سردرد شوند. از جمله:
نیتراتها و نیتریتها
این مواد شیمیایی در بسیاری از گوشتهای فرآوری شده مانند هات داگ پیدا میشود. آنها زمان ورود به بدن باعث تورم رگهای خونی و شروع سردرد میشوند.
آسپارتام
هنوز مشخص نیست چطور این شیرینکننده مصنوعی که 150 مرتبه از شکر شیرینتر است، باعث سردرد میشود و باید تحقیقات بیشتری انجام داد. با این حال، ممکن است بهتر باشد مقدار مصرف آن را محدود کنید. نوشیدنیها نیز در تحقیقات مربوط به نقش تغذیه در میگرن تاثیرگذار شناخته شدند. به عنوان مثال، کافئین میتواند باعث سردرد شود. بنابراین، بهتر است مصرف کافئین روزانهتان بیشتر از 200 میلیگرم در روز نباشد که تقریبا در حد یک فنجان کوچک قهوه است. حواستان باشد شکلات و بعضی نوشابهها نیز کافئین دارند.
علاوه بر دقت به مسائل بالا باید روی عادات غذایی خود دقت کنید. اگر موارد زیر را رعایت نکنید احتمال بروز میگرن و سردرد شدید وجود دارد:
به اندازه کافی غذا نخورید.
به اندازه کافی آب ننوشید.
وعدههای غذایی را بیخیال شوید.
سخن آخر:
میگرن به علت درد فراوانی که به همراه دارد زندگی فرد را ممکن است مختل کند. این سردرد کاملا آزاردهنده را باید جدی گرفت، چون گاهی فرد حتی ممکن است مجبور به مراجعه به بیمارستان برای کاهش شدت درد شود. در مطلب بالا سعی کردیم نکات مهمی در مورد این موضوع مطرح کنیم و همچنین نگاهی به نقش تغذیه در میگرن انداختیم.
با این حال، اگر نیاز به توضیح بیشتر است یا سوالی دارید، میتوانید اپلیکیشن مشاوره آنلاین دکتر سی را نصب کنید.
منبع: