برخی از والدین روی رفتارهای فرزند خود حساسیت زیادی نشان میدهند. بسیاری از آنها به مرکز روانشناسی کودک مراجعه کرده و از استرس کودکان خود در این سنین گله میکنند. برخی نیز پوشیدن یک لباس را به صورت مداوم توسط فرزندشان نشانه عدم امنیت عنوان میکنند؛ اما بهتر است بدانید که به گفته دکتر دوری وینچل، دکترای روانشناسی بالینی، هیچ مشکلی در پوشیدن یک لباس بارها و بارها از طرف کودک نیست. البته تا زمانی که لباس تمیز باشد!ممکن است یک لباس خاص به آنها احساس امنیت دهد و این مقوله به روحیه آنها هیچ آسیبی وارد نمیکنند و حتی میتوانند استرس کودکان را در مواجهه با افراد غریبه کمتر کند.دلایل زیادی وجود دارند که کودکان تمایل به یک لباس خاص نشان میدهند.
مهمترین دلیلی که باعث میشود کودکان به پوشیدن یک لباس خاص تمایل نشان دهند، احساس آسایش و راحتی در آنهاست. احتمالا این لباس سایز مناسبی دارد و ابزارهای آزار دهنده مانند گیره، دکمههای بزرگ و ... را در خود ندارد.از این رو کودک هنگام بازی و حرکت، احساس راحتی بیشتری با آن دارد. این عامل به خودی خود میتواند دلیل محکمی بر اصرار کودک به پوشیدن یک لباس باشد. اکثر مواقع والدین برای زیباتر شدن کودک خود لباسهای تنگ، دکمهدار، کوتاه، مدلدار و ... را انتخاب میکنند که اجازه تحرک راحت را از کودک میگیرد.
اکثر علائم استرس کودکان در افرادی که اعتماد به نفس کمتری دارند دیده میشود. داشتن اعتماد به نفس لازمه رشد شخصیتی کودک است و به او احساس آرامش میدهد.هنگامی که کودک به خود و سر و وضعش اطمینان دارد، راحتتر با دیگران ارتباط برقرار میکند، احساس شادی بیشتری دارد و کارهای خود را به مراتب منظمتر و بهتر انجام میدهد. شاید ما هم این موارد را تجربه کرده باشیم. پوشیدن لباسی خاص که مورد علاقهمان است، به ما احساس اعتماد به نفس بیشتری میدهد. کودک نیز ممکن است همین حس را به یکی از لباسهای خود داشته باشد.
برخی از کودکان از همان اوایل نگران طرد شدن از سمت دیگران به خصوص افراد غریبه هستند. به خصوص کسانی که در خانوادههای متشنج زندگی میکنند و از نظر رفتاری چندان توجهی به آنها نمیشود. جمله «چقدر با این لباس زیبا شدی!» میتواند برای مدتها آن لباس را به تن کودکتان بچسباند! شاید شما ندانید چرا، اما کودک به دلیل توجهی که از فردی دیگر دیده است، حاضر نیست یک لباس دیگر را برای مواقعی که در جمع حاضر میشود امتحان کند.
از نظر او این پوشش او را زیبا و مورد توجه میسازد و نیازی نمیبیند خود را درگیر تصمیمگیری کرده و لباسی دیگر انتخاب کند.این شرایط ممکن است برای یک فرد بزرگسال نیز اتفاق بیفتد!پس بهتر است برای این که به آرامی استرس کودکان را در فضای بیرون از منزل یا خارج از منزل و مکان های مختلف کم کنید، به آنها اجازه دهید تا لباس مورد نظر خود را به آرامی کنار بگذارند و اصرار به پوشاندن لباس دیگری برای آنها نداشته باشید.در غیر این صورت، ممکن است احساس خوبی به او دست ندهد و به مرور علائم استرس کودکان در جمعهای غریبه بیشتر میشود.
یکی از کارهای سختی که کودکان اصلا به آن علاقه نشان نمیدهند، بیرون آوردن و پوشیدن لباس است. گیر کردن سر آنها در یقه شان، باز شدن سخت دکمهها، ریزش ادرار به دلیل بیرون نیامدن شلوار و بسیاری موارد دیگر همگی سبب استرس کودکان میشود.طبیعی است که کودک لباسهایی را برگزیند که با آنها احساس راحتی بیشتری دارد و هنگام پوشیدن و بیرون آوردن آن، اذیت نمیشود.لباسهای نرم و راحت، گشاد، بدون دکمه و ... معمولا بیشترین لباسهایی هستند که کودکان به آنها علاقه دارند و هر بار که به آنها قدرت انتخاب بدهیم آن را ترجیح میدهند.کودکان معمولا لباسهایی را که خودشان میتوانند به راحتی آن را پوشیده یا از تن بیرون آورند، بیشتر میپسندند.
مشاورانی که در مرکز روانشناسی کودک فعالیت میکنند، معتقدند باید اجازه دهید کودک راحت باشد. شاید از نظر شما مهم نباشد که کودکتان پوشش مورد نظر خود را دارد یا نه؛ اما اجبار به پوشیدن لباس خاصی برای کودک میتواند آسیبهای روحی را در او زمینهسازی کند. همچنین استرس کودکان ناشی از مسائلی است که اولیا آن را نادیده میگیرند.اجازه دهید کودک خودش انتخاب کند که کدام لباس را بپوشد. علاوه بر این سعی کنید متوجه دلیل کودک برای انتخاب لباس شوید.در این صورت میتوانید در خریدهای بعدی، موفقتر عمل کنید.
هیچگاه لباس مورد علاقه کودک را دور نیندازید
این کار سبب میشود تا او احساس عدم امنیت کرده و این حس از دست دادن برای مدتها ذهن کودک را درگیر کند.هنگامی که قصد خرید لباس برای کودک دارید، حتما او را همراه خود ببرید و سعی کنید لباسی را خریداری کنید که مد نظر اوست. البته نباید مطمئن باشید که کودک به انتخاب خود پایبند است. ممکن است پس از چند بار پوشیدن لباس، آن را پس بزند.لباس مورد نظرتان را به آرامی جایگزین لباس کودکتان کنید. میتوانید قانونی بگذارید که مثلا چند بار لباس خودش را بپوشد و یک بار هم لباس شما را جایگزین کند. بدین صورت لجبازی و استرس کودکان از بین خواهد رفت.روی هم رفته میتوان گفت، هیچ ایرادی ندارد اگر کودک دائم یک لباس خاص را میپوشد. هر چند وابستگی شدید کودک به هر چیزی میتواند آسیب زننده باشد؛ ولی در صورتی که این رفتار شدید نباشد، نگرانی از این بابت نداشته باشید.
منبع