اغلب زوجها در طول زندگی مشترک خود تمایل دارند صاحب فرزند شوند. با این حال، وجود برخی مشکلات باعث میشود این افراد بارداری را به بعد موکول کنند. موارد زیر از جمله دلایل موثر در ناخواسته انگاشتن بارداری به شمار میروند:
برای آن که بدانیم چگونه با بارداری ناخواسته روبهرو شویم، ابتدا لازم است روش برخورد با عوامل موثر در آن را بهتر بشناسیم به علاوه، بهتر است بدانیم در صورت وجود هر یک از مولفههای یاد شده چه باید بکنیم؟
ابتلا یکی از همسران یا خانواده درجه یک آنها به بیماریهای ژنتیکی از عوامل موثری است که از برنامهریزی برای بارداری جلوگیری میکند.انجام آزمایش ژنتیک قبل از بارداری برای این دسته از افراد امری ضروری تلقی میشود. با این حال، بارداری ناخواسته و برنامهریزی نشده باعث ایجاد اضطراب و نگرانیهایی درباره سلامت کودک خواهد شد.توصیه میکنیم در این صورت، شتابزده تصمیمگیری نکنید. بهتر است، ابتدا از حاملگی خود اطمینان یابید. سپس، با یک یا چند متخصص مشورت کنید و آنها را در جریان انجام ندادن آزمایش ژنتیک قبل از بارداری قرار دهید.
ابتلا به برخی بیماریها و ناراحتیهای روحی و روانی میتواند علائم افسردگی در بارداری را شدت بخشیده و روند بارداری و صاحب فرزند شدن را با مشکل مواجه کند.بسیاری از افراد مبتلا به این قبیل بیماریها به سختی میتوانند نقش موثر و سازندهای در زندگی کودک داشته باشند.به علاوه، ممکن است این ناراحتیها با مصرف داروهای خاصی همراه بوده و سلامت جنین را به خطر بیاندازند. در این صورت، لازم است هر چه زودتر با پزشک متخصص مشورت کنید.
مصرف دارو به موازات فوایدی که برای بهبود برخی بیماریها دارد، میتواند برای جنین زیانآور باشد. همچنین، قطع ناگهانی دارو نیز ممکن است مشکلات جدی را برای مادر به دنبال داشته باشد.در این صورت، بهتر است پس از اطمینان از بارداری، هر چه زودتر به پزشک متخصص مراجعه و با وی مشورت کنید.
مصرف این قبیل مواد، علاوه بر به خطر انداختن سلامت خود فرد میتواند در پائین آوردن کیفیت اسپرم و تخمک نیز موثر باشد.پائین بودن کیفیت تخمک و اسپرم در تعیین سلامت جنین تأثیرگذار است. به علاوه، استفاده مداوم از دخانیات، مواد مخدر یا مشروبات الکلی ممکن است علائم افسردگی در بارداری را تشدید کرده و در عین حال، سلامت نوزاد را با خطراتی جدی روبرو کند.
از جمله بیماریهای خطرناک برای مادر میتوان به کبد چرب در بارداری، دیابت، اختلالات قلبی و عروقی، فشار خون، عفونت حاد مجاری ادرار و برخی بیماریهای گوارشی اشاره کرد.ابتلا به هر یک از این بیماریها علاوه بر ایجاد اختلال در روند رشد جنین میتواند خطراتی جدی برای مادر را هم به دنبال داشته باشد.به عنوان مثال، ابتلا به کبد چرب در بارداری ممکن است باعث به وجود آمدن آسیبهای جبران ناپذیری در کبد، کلیه و ریه مادر شود. مراجعه به پزشک و پیروی از دستورات او تا حد زیادی میتواند در کاهش عوارض جانبی این قبیل مشکلات موثر باشد.
بالا یا پائین بودن سن هر یک از همسران هم از جمله عواملی است که میتواند روی خبر خوش بارداری سایه بیاندازد.اغلب افراد دارای سنین بالاتر یا پائینتر از حد معمول برای بچهدار شدن، بارداری ناخواسته را تجربه میکنند. در این صورت، لازم است هر چه سریعتر به پزشک متخصص و مشاور خانواده مراجعه شود.
تغذیه مادر پیش از دوران بارداری و در طول این برهه از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. این امر، به شکل چشمگیری در تأمین سلامت جنین و مادر موثر خواهد بود.در صورت مواجه شدن با بارداری ناخواسته و اطمینان از مناسب نبودن شرایط تغذیه باید هر چه سریعتر به متخصص تغذیه و پزشک زنان و زایمان مراجعه کنید.تجویز مکملهای غذایی حاوی ویتامینها، مواد معدنی، آهن و اسید فولیک از جمله راهکارهای موثر در برطرف کردن این مشکل به حساب میآید.
مشکلات مالی و بیثباتی اقتصادی از اصلیترین عوامل برنامهریزی نکردن برای بارداری به شمار میرود. در چنین شرایطی، بارداری ناخواسته میتواند والدین آتی را دچار اضطراب و نگرانی کند.این امر، در تشدید علائم افسردگی در بارداری هم تأثیرگذار خواهد بود. در این صورت، لازم است علاوه بر گفتگو با مشاوران با اعضا خانواده خویش هم صحبت کنید و از آنها کمک فکری بگیرید.
وجود مشکلات خانوادگی و زناشویی و سست بودن بنیان خانواده از مهمترین عوامل آماده نبودن برای بارداری به حساب میآید.در این صورت، لازم است با مراجعه به مراکز مشاوره تلاش کنید تا هر چه سریعتر مشکلات خود را برطرف کنید.
در نهایت، بهترین روش برای روبرو شدن با بارداری ناخواسته این است که از تصمیمگیریهای شتابزده پرهیز کنید.در صورت اطمینان از حاملگی، هر چه سریعتر با پزشک متخصص و مشاوران حاذق مشورت کنید. گفتگو با افراد دلسوز خانواده هم میتواند کمک موثری به حساب آید.در عین حال، لازم است از همین حالا، سبک زندگی خود را تغییر داده و روش سالمی را دنبال کنید. تغذیه مناسب، ورزش مداوم، مصرف ویتامینها، استفاده نکردن از مواد زیانآوری نظیر دخانیات، مواد مخدر و مشروبات الکلی و مراجعه منظم به پزشک میتواند راهکار خوبی برای بهبود سلامت والدین و کاهش علائم افسردگی در بارداری احتمالی باشد.
منابع:
https://parenting.firstcry.com